Het doel

Samen bouwen aan een gedeelde, schaalbare cultuur

Een echt volwassen cultuur wordt ondersteund door het hele team, kan zich aanpassen aan veranderingen en kan meegroeien met het team zonder zijn culturele kracht te verliezen.

Innovatief

We break new grounds

Elk team

heeft een cultuur

Maar helpt jouw cultuur je richting jouw business doel?

WIJ GELOVEN

Cultuur = de som van het gedrag.

Elk team heeft een cultuur. De vraag is: drijft jouw cultuur je team naar je doel? Sterke culturen volgen wanneer je hele team de culturele waarden toepast in hun dagelijks gedrag. De weg er daar naartoe is altijd hetzelfde. Het begint allemaal met het formuleren van je doel en de ondersteunende waarden en gedragingen. En van daaruit: je hele team betrekken bij de herhaalde rituelen die je cultuur versterken.

De weg naar

cultural maturity.

Elk team is uniek, maar de weg naar cultural maturity bestaat voor elk bedrijf uit dezelfde 5 stappen.

De start

De Cultuur is ongedefinieerd & impliciet

Elk team heeft een cultuur. Maar binnen veel is de teamcultuur impliciet en niet duidelijk gelinkt aan de missie van het bedrijf en ook niet verwoord in heldere principes. De teamcultuur wordt typisch gedreven door de acties en het gedrag van één of enkele leiders in plaats van een gedefinieerde organisatie-identiteit.

Stap 1

Definitie: naar een expliciete, tastbare cultuur

In dit stadium is de groep voorbij het oorspronkelijke team gegroeid en dus heeft het team behoefte aan duidelijkheid om haar doelen te bereiken. Om het culturele DNA te behouden en zich voor te bereiden op verdere groei, heeft het bedrijf haar ambitie en de culturele waarden en gedragingen duidelijk gedefinieerd en gearticuleerd.  De culturele waarden zijn duidelijk gelinkt als de steunpilaren van de bedrijfsmissie en worden consequent uitgedragen, zowel naar het team als naar potentiële toekomstige teamleden.

Stap 2

Inbedden: de cultuur is werkbaar

De culturele waarden zijn niet alleen helder geformuleerd, ze zijn ook verankerd in de bedrijfsstructuur, de groeipaden en de verschillende rollen binnen de organisatie. Het team beschikt over een een duidelijke & praktisch werkbare werkwijze om de culturele waarden in te bedden in groeitrajecten, rollen en terugkerende rituelen zoals talentwerving, onboarding, feedback, groei & beoordeling en werknemersbetrokkenheid.

Stap 3

Toepassen: de cultuur wordt geleefd

Vanaf dit stadium worden de culturele waarden samen waargemaakt in de dagelijkse praktijk. Op elke stap van de employee journey en door het gehele team. Vanaf het eerste contact tot de laatste werkdag:  het hele team wordt in staat gesteld actief bij te dragen aan de doorlopende cultuur versterking. De culturele waarden zijn leidend in alle teamvormende beslissingen en teamleden worden actief betrokken in alle terugkerende team rituelen. Culturele betrokkenheid wordt meetbaar gemaakt en het team wordt ondersteund om bij te dragen aan de continue feedback loop tussen leiderschap en team.

Resultaat

Een doorleefde & toekomstbestendige cultuur

Door samen doorlopend aan cultuur versterking te werken bereikt een team ‘culturele volwassenheid’ en maakt de cultuur deel uit van het DNA van de organisatie. Culturele inzichten sturen besluitvorming, de culturele waarden zijn eigendom van alle medewerkers en de cultuur kan nieuwe teamleden verwelkomen en opnemen zonder aan kracht in te boeten. Er is een voortdurend vermogen om cultuur te ontwikkelen en/of aan te passen ten dienste van het doel en de strategie van het bedrijf.

De juiste stap vooruit. Bij elke komende stap.

Leer hoe we jou en je team kunnen helpen om cultural maturity te bereiken.