Deepdive #9

Talent retentie

Hoe jij je team kan behouden met een sterke cultuur

Over talent retentie

Iedereen wil het beste team

Maar talent is schaars en de concurrentie op de talentmarkt is hevig. Dus alleen een aantrekkelijke potentiële werkgever zijn voor nieuw talent alleen is niet genoeg. Zorgen dat je schaars talent blijvend aan je weet te binden is minstens net zo belangrijk. Talent retentie dus. Maar hoe doe je dat? 

Om een onderscheidende en duurzame talent retentie-strategie te ontwikkelen zal je als werkgever meer moeten bieden dan concurrerende arbeidsvoorwaarden.

Hoe bind je als werkgever waardevolle teamleden aan je?

De drie belangrijkste bouwblokken van een onderscheidende en duurzame binding van jouw team zijn: 

  1. Groeiperspectief: duidelijke, transparante mogelijkheden om door te groeien.
  2. Coaching: en andere ondersteuning in hun professionele ontwikkeling.
  3. Cultuur: binding met de bedrijfsmissie en mogelijkheid bij te dragen aan de teamcultuur.

Een goede manier om te begrijpen waarom nou juist deze drie onderwerpen zo cruciaal zijn is het goed om te kijken naar de belangrijkste redenen die werknemers opgeven als reden om hun baan op te zeggen.

Gebrek aan groeiperspectief

Werknemers verlaten vaak hun baan als ze geen vooruitzicht zien op carrièreontwikkeling. Een groot onderzoek uit 2021 gaf liefst 63% van vertrekkende werknemers gebrek aan groeiperspectief aan als een belangrijke reden voor vertrek (voor 33% was het zelfs de doorslaggevende reden).

Gebrek aan begeleiding

Vertrekkende werknemers geven vaak aan dat een gebrek aan loopbaanbegeleiding, één-op-één mentorschap en regelmatige uitwisseling van constructieve feedback een doorslaggevende rol speelt in hun besluit hun werkgever te verlaten.

Gebrek aan binding met de bedrijfsvisie

Het gebrek aan een duidelijke bedrijfsmissie en binding met de cultuur spelen een belangrijke rol bij het besluit van werknemers om hun baan op te zeggen. 

Maar omgekeerd is ook waar: niet alleen worden deze 3 thema’s steevast genoemd als reden voor vertrek, ze komen ook steevast naar voren in onderzoek naar de factoren die productiviteit, talent engagement en gemiddelde duur van dienstverband positief beïnvloeden. Kortom: het is wel duidelijk dat deze 3 thema’s een grote rol spelen.

Het is dus helder waar je als werkgever mee aan de slag kan. Want ben je in staat om een passend antwoord te bieden op deze behoeftes van werknemers, dan versterk je jouw onderscheidend en bindend vermogen als werkgever.

#1: Een duidelijk gedefinieerd groeiperspectief

Duidelijke groeipaden zijn van onschatbare waarde voor zowel het aantrekken en behouden van waardevolle medewerkers. Een duidelijk groeiperspectief motiveert werknemers om zich te blijven ontwikkelen en uitdagen binnen de organisatie. En ze dragen bij aan een cultuur van persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Duidelijk gedefinieerde groeipaden geven medewerkers en teamleads de context om concreet samen te werken aan doorlopende talentontwikkeling. En geven getalenteerde medewerkers de structuur om actief eigenaarschap te nemen over hun eigen ontwikkeling en loopbaan.

Goede groeipaden bestaan uit zowel bedrijfsbrede culturele competenties die (cross-functionele) samenwerking stimuleren en uitrol/expertise-specifieke competenties die gaan over inhoudelijke vaardigheden en expertise. Per niveau in het groeipad wordt helder bepaald wat er van een bepaalde medewerker verwacht mag worden op dat specifieke niveau.

#2: Doorlopende support in talentontwikkeling

Goede, ambitieuze medewerkers hechten veel waarde aan kansen om te leren en te groeien in hun baan. Dit geldt in principe voor iedereen met ambitie maar wat opvalt is dat het nog meer geldt voor jongere generaties (Millennials en Gen Z).

Deze generaties zien werk nog nadrukkelijker als een manier om hun vaardigheden en carrière vooruit te helpen, en hun verlangen naar professionele ontwikkeling is een belangrijke factor in hun werktevredenheid en behoud. Sterker: volgens onderzoeksbureau Gallup Gallup noemen deze 2 generaties ‘kansen om te leren en te groeien’ steevast als één van de top drie factoren in de beslissing ergens te gaan / blijven werken.

Voor echt effectieve talentontwikkeling is het cruciaal dat de medewerker zelf het initiatief kan nemen. Maar daarvoor zijn -naast duidelijke groeipaden- vaste terugkerende rituelen van onmisbaar belang. Een talentontwikkeling cyclus is altijd opgebouwd uit de onderdelen:

  • Doelen stellen: zowel qua rol-specifieke als qua bedrijfsbrede culturele competenties
  • Coaching: regelmatige één-op-één check in’s en ‘on the job’ begeleiding
  • Peer-feedback: input van directe collega’s waarmee wordt samengewerkt
  • Zelfevaluatie: eigen beoordeling van ontwikkeling op gestelde doelen en competenties
  • Reflectie: een gelijkwaardig gesprek waarin samen met de eindverantwoordelijke team alle bovenstaande perspectieven bijeen gepakt worden om samen tot een gedeelde analyse van de voortgang te komen.

#3: Onderdeel en mede-eigenaar van een verbindende cultuur

Een sterke teamcultuur draagt bij aan een gevoel van purpose en identiteit binnen de organisatie. Wanneer medewerkers zich kunnen identificeren met de missie en waarden van het bedrijf, voelen ze zich meer verbonden met hun werk en collega's.

Bedrijven die hun gedeelde bedrijfsmissie duidelijk kunnen articuleren en doorlopend aandacht besteden aan het doorontwikkelen van hun winnende bedrijfscultuur hebben meer succes bij het behouden van talent.

Een goede missie statement is helder, kort en geeft antwoord op de vragen ‘waarom (wat beweegt ons), wat (wat bieden wij onze klanten) en hoe? (wat typeert onze werkwijze). Je culturele waarden zijn de bedrijfsbrede competenties die je team in staat stelt om het doel te bereiken.

Je culturele waarden mogen altijd een ambitie zijn: zo willen we werken. Laat je bij de definitie van je culturele waarden en gedragingen leiden door je missie statement. En formuleer je culturele waarden zodat ze bruikbaar zijn voor je hele team in alle teamvormende rituelen zoals hiring, employee onboarding, talentontwikkeling en engagement. Zodat al je teamleden de betekenis van je culturele waarden in elke interactie kunnen ervaren.

Wrapping up

Door te investeren in duidelijk gedefinieerd groeiperspectief, sterke en consistente support in talentontwikkeling en bovenal een sterke teamcultuur kunnen organisaties niet alleen toptalent aantrekken, maar ook behouden op lange termijn. 

Onze resources

HR interview: je huidige culturele rituelen in kaart

Gebruik deze interview richtlijn om zowel uw huidige culturele waarden als je huidige culturele rituelen (werving, onboarding team evaluaties, etc) in kaart te brengen.

Carrière Framework (voorbeeld)

Jouw teamcultuur is herleidbaar tot een gedeelde set competenties waarop je je team ontwikkeld. Bekijk hier hoe we culturele waarden centraal plaatsen in jullie carrière framework, groeipaden en rolbeschrijvingen.

Co-writing team pre-read

Nodig de leden van de co-writingsessies uit en help ze zich voor te bereiden

Hoe we jou verder kunnen helpen

EMBED

Carrière Framework

Cultuur als basis voor jouw carrière framework

Cultuur is een bedrijfsbrede competentie. Wij helpen je om jouw culturele DNA in te bedden in jullie groeipaden. Want door duidelijke, cultuur gedreven groeipaden te formuleren biedt je talent altijd een helder groeiperspectief.

EMBED

Team Rituals

Cultuur als de rode draad in jouw gehele employee journey

Van het aantrekken en onboarden van nieuw talent tot aan het ontwikkelen & evalueren van je teams: samen plaatsen we jouw unieke culturele DNA in het hart van al je teamvormende rituelen.

APPLY

Team Lead training

Help je teamleiders het beste in hun mensen naar boven te halen

Onze praktische trainingsmethode helpt jouw teamleiders de leiding te nemen in hun rol en leiderschap te bieden op basis van hun expertisegebied en de bedrijfscultuur.