Deepdive #5
Carrière Framework
Zo veranker je jouw Culturele DNA in alle rollen en groeipaden
Cultuur is de som van al het gedrag
Je bouwt je cultuur samen met je team door actief te sturen op welk gedrag je wel en niet stimuleert.
Maar hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk stuurt op je culturele waarden? Hoe maak je ze het uitgangspunt van teamvormende beslissingen duidelijk zoals 'wie nemen we aan?', 'wie krijgt een promotie?' en 'wie niet?'.
Dit vereist meer dan alleen het formuleren van je Culturele DNA: je moet de waarden implementeren als bedrijfsbrede competenties. Veranker ze in de groeipaden die bepalen welke vaardigheden verschillende teams binnen je bedrijf ontwikkelen
Cultuur is het resultaat van wat mensen doen. De uitdaging is om je culturele waarden consequent door te voeren in alle teamvormende beslissingen, zodat je niet alleen weet wat je bedrijfs-DNA is, maar ook hoe het dagelijks wordt toegepast. Hoe zorg je ervoor dat zowel werknemers als werkgevers zich inzetten om deze waarden leidend te maken?
In deze deepdive behandelen we de strategische waarde van een cultuur gedreven carrièreframework en bieden we praktische stappen om culturele waarden te integreren in teambeslissingen en groeipaden. Zorg ervoor dat je organisatie zijn culturele DNA niet alleen begrijpt, maar het actief toepast.
Carrière framework = een duidelijke bedrijfsbrede structuur waarin alle groeipaden en rollen binnen het bedrijf zijn opgebouwd uit expertise-specifieke vaardigheden en bedrijfsbrede culturele competenties.
DEEL #1
De strategische waarde van een cultuur gedreven carrière framework
We weten het allemaal: een sterrenteam presteert niet altijd beter dan een team met minder bekwame individuen, maar dat sterk samenwerkt. Dit geldt zowel voor sportteams als voor teams in het bedrijfsleven. Uit talloze onderzoeken blijkt dat de kans op succes niet afhangt van de som van individuele vaardigheden, maar van de mate waarin teamleden zich onderling verbonden voelen, duidelijk weten wat er van hen en elkaar wordt verwacht, en kunnen rekenen op gedeelde samenwerkingsprincipes. Met andere woorden: expertise en vaardigheden zijn belangrijk, maar het vermogen om effectief samen te werken is nog belangrijker.
Succesvolle samenwerking wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid en doorontwikkeling van bedrijfsbrede culturele kerncompetenties. Het zijn juist deze competenties die de manier bepalen waarop het team communiceert, kennis deelt, handelt in nieuwe situaties, collectieve kennis ontwikkelt en omgaat met klanten. Deze competenties verbinden het bedrijf en alle teamleden met elkaar en vormen samen het culturele DNA van het bedrijf.
Kortom, terwijl expertise-specifieke vaardigheden variëren afhankelijk van de rol en functie, zijn culturele competenties consistent voor alle rollen binnen het team. Deze competenties zorgen ervoor dat, ongeacht de specifieke functie, het team effectief samenwerkt en het gedeelde culturele DNA van het bedrijf levend houdt.
Net zoals ‘gewone’ vaardigheden zijn ook culturele competenties te ontwikkelen, zowel voor het individu als voor het team. Dit vereist actieve sturing op het vormen van een sterke teamcultuur en het centraal stellen van deze competenties in teamvormende beslissingen, zoals:
Wie nemen we wel aan en wie niet?
Wie geven we wel die promotie en wie niet?
Wie vinden wel geschikt voor die leidinggevende rol en wie niet?
Wat is een groeipad?
Een groeipad is de gedefinieerde voortgang van rollen binnen een bedrijf die medewerkers helpt zich te ontwikkelen en in hun carrière te groeien. Het beschrijft de vaardigheden, expertise en culturele bijdragen die op elk niveau worden verwacht, evenals de criteria voor promoties.
Deze duidelijkheid stelt medewerkers in staat om hun carrièrepad te begrijpen en te zien wat nodig is om succesvol te zijn op elk niveau.
Het ontwikkelen van culturele competenties gaat verder dan eenmalige checks op ‘culturele fit’. Het is een doorlopend proces waarin teamleden zich in elke fase van hun professionele groei moeten doorontwikkelen. Dit vraagt om duidelijkheid en structuur. De meest effectieve manier om deze duidelijkheid te bieden is door de culturele competenties op te nemen in de groeipaden en rolbeschrijvingen. Hierdoor is altijd helder wat teamleden van elkaar mogen verwachten op elk ervaringsniveau.
Het opstellen van heldere groeipaden biedt twee grote voordelen:
Groeiperspectief voor ambitieus talent
Ambitieuze medewerkers waarderen de kans om te leren en zich te ontwikkelen in hun functie. Duidelijke groeipaden zijn essentieel, omdat ze laten zien hoe een medewerker zich binnen een specifiek expertisegebied kan ontwikkelen en wat er op elk niveau van hen wordt verwacht. Dit is cruciaal voor het aantrekken en behouden van waardevolle medewerkers en motiveert hen om zich continu te verbeteren. Een cultuur van eigenaarschap en professionele groei ontstaat wanneer teamleiders de context hebben om effectief bij te dragen aan de ontwikkeling van hun teamleden.
Concreet sturen op cultuur
Goed opgebouwde groeipaden stellen je in staat om specifiek te sturen op culturele competenties. Door helder te maken welke culturele bijdrage op elk ervaringsniveau wordt verwacht, wordt cultuur niet gezien als een eenmalige check bij de aanname van een nieuw teamlid, maar als een set competenties waarop teamleden zich continu kunnen ontwikkelen en onderscheiden
DEEL #2
Stap voor stap: zo implementeer je jouw cultuur in een bedrijfsbreed carrière framework en in alle groeipaden binnen je organisatie
STAP 1
Definieer je Culturele DNA
De eerste stap naar cultuurgedreven groeipaden is het expliciet verwoorden van het beoogde bedrijfsbrede culturele DNA in een set gedeelde culturele waarden en gedragingen. Deze waarden vormen de basis voor het succes van het team en moeten zo worden geformuleerd dat ze als competenties kunnen dienen in de groeipaden. Het helpt om de culturele waarden te omschrijven met gedragsvoorbeelden die tonen hoe een bepaalde waarde er op gedragsniveau uitziet in de context van het bedrijf. Wij hanteren daarvoor de structuur zoals hiernaast weergegeven.
STAP 2
Onderscheid expertise-specifieke vaardigheden en bedrijfsbrede culturele competenties
Teams of bedrijven kunnen sterk variëren in hun samenstelling. Sommige teams bestaan uit leden die dezelfde expertise delen en een uniform groeipad doorlopen. Andere bedrijven zijn cross-disciplinair en stimuleren de samenwerking tussen teamleden met verschillende expertises, waardoor ze meerdere, onderling verbonden groeipaden hanteren.
Net zoals muzikanten in een band zowel hun instrument moeten beheersen als een magische dynamiek met hun bandleden moeten hebben, bestaat elk team uit een combinatie van expertise-specifieke vaardigheden en bedrijfsbrede culturele competenties die bepalend zijn voor de samenwerking. Een groeipad bestaat dus altijd uit de twee componenten:
Expertise-specifieke vaardigheden
Dit zijn vaardigheden die je kunt ontwikkelen, zoals het beheersen van een instrument in het geval van een band. Deze vaardigheden variëren sterk afhankelijk van de specifieke expertise binnen het team.
Culturele competenties
Deze bepalen hoe je samenwerkt, zoals hoe je je werk aanpakt, hoe je jezelf opstelt naar anderen en hoe je samenwerkt met zowel collega's met dezelfde als verschillende expertise.
STAP 3
Bepaal je culturele fases
Het hoofddoel van je culturele competenties is dat ze voor iedereen in het team gelden, ongeacht specifieke expertise. Tegelijkertijd is het realistisch dat er van iemand in een invloedrijke managementpositie meer culturele impact wordt verwacht dan van een starter die net begonnen is.
Voorbeeld
Een van de culturele competenties binnen je organisatie is nieuwsgierigheid en het vergaren van nieuwe vaardigheden en kennis. Deze waarde geldt voor iedereen in het team, maar hoe deze waarde in de praktijk wordt toegepast, verschilt. Van een starter mag je leergierigheid en het actief opzoeken van kansen om nieuwe dingen te leren verwachten. Van een ervaren manager verwacht je niet alleen dat hij of zij het goede voorbeeld geeft, maar ook anderen de ruimte en het vertrouwen biedt om nieuwe dingen te proberen.
Door de culturele waarden gelijk te houden, maar de gedragsvoorbeelden aan te passen aan de verschillende niveaus van beoogde impact, creëer je de benodigde nuance. Dit laat zien dat de culturele competenties geen eenmalige check zijn, maar een groeipad met steeds ontwikkelende verwachtingen naarmate het ervaringsniveau en de impact op het team toenemen.
Om dit duidelijk te maken, is het praktisch om de illustratieve gedragsvoorbeelden in te delen naar drie niveaus:
Operationele rollen
Rollen die gericht zijn op het zelfstandig uitvoeren van taken, het ontwikkelen van vaardigheden en het van waarde zijn voor het team.
Tactische rollen
Rollen die gericht zijn op het zelfstandig inschatten van situaties, het maken van keuzes en het begeleiden van operationele rollen in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden.
Strategische rollen
Rollen die gericht zijn op het ontwikkelen van toekomstige waarde voor het team/bedrijf en het richting geven aan het team als geheel.
STAP 4
Definieer de rollen & niveaus
In deze stap bepaal je per groeipad welke rollen en opvolgende niveaus er zijn. Begin met het formuleren van de kern van elke specifieke rol en beschrijf de verschillen tussen de niveaus, zoals variaties in verantwoordelijkheden, vaardigheden of verwachte output. Zodra dit helder is, plot je de rollen en niveaus op de eerder gedefinieerde culturele fases. Op deze manier koppel je de relevante culturele gedragingen aan elke specifieke rol, zodat ze aansluiten bij de verantwoordelijkheden en verwachtingen van dat niveau.
STAP 5
Bepaal de skill-thema's
Een goed groeipad bereidt teamleden voor op hun volgende stap. Dit werkt het best als de vaardigheden die de kern vormen van een bepaald groeipad consistent blijven over de verschillende niveaus, terwijl de verwachtingen per niveau stapsgewijs worden opgebouwd. In plaats van te beginnen met een lijst van verwachtingen per rol, start met het definiëren van groeipad-overstijgende 'skill-thema’s'. Vervolgens bepaal je wat er per thema van elke rol verwacht wordt. Dit zorgt niet alleen voor logische opbouw, maar maakt de beschrijvingen per rol ook compacter en overzichtelijker.
STAP 6
Van groeipad naar rolbeschrijving
Zodra het groeipad is opgesteld is het een fluitje van een cent om per rol zowel de verwachte expertise-based skills als de verwachte bedrijfsbrede culturele gedragingen samen te voegen in één heldere rolbeschrijving. Hierdoor hebben teamleden en teamleiders altijd een duidelijk overzicht van de verwachtingen, wat consistentie waarborgt.
STAP 7
Naar toepassing in de dagelijkse samenwerking
Je culturele waarden kunnen pas echt impact maken wanneer iedereen in het team ze dagelijks toepast. Nu de waarden zijn opgenomen in je groeimodel en alle rollen binnen je teams, zijn ze klaar om een centrale rol te spelen bij het aannemen van nieuwe collega’s, tijdens onboarding, in feedbackmomenten, en in performance- en ontwikkelgesprekken
WRAPPING UP
Een sterke teamcultuur ontstaat wanneer culturele waarden geen checklist zijn, maar een doorlopend proces dat medewerkers ondersteunt in hun ontwikkeling
Het creëren van een sterke teamcultuur begint met het expliciet definiëren van je culturele waarden als bedrijfsbrede competenties. Deze waarden moeten de basis vormen voor alle teamvormende beslissingen, zoals het aannemen van nieuwe medewerkers en het toekennen van promoties. Door een helder carrière framework op te stellen, waarin verschillende rollen zijn opgenomen en deze rollen zijn gekoppeld aan expertise-specifieke vaardigheden en culturele competenties, zorg je ervoor dat cultuur niet slechts een checklist is, maar een doorlopend proces dat medewerkers helpt zich te ontwikkelen.
Het onderscheid tussen rollen en groeipaden is cruciaal: rollen definiëren specifieke verantwoordelijkheden binnen het team, terwijl groeipaden medewerkers richting geven in hun ontwikkeling binnen de organisatie. Door heldere groeipaden te bieden, geef je medewerkers de kans om te groeien en bij te dragen aan een sterke teamcultuur. Dit vereist consistentie in de toepassing van deze waarden in dagelijkse interacties en beslissingen. Alleen dan kan jouw culturele DNA echt tot leven komen binnen het team, wat leidt tot betere samenwerking en succes.