52% van vrijwillig vertrekkende werknemers zegt dat hun vertrek voorkomen had kunnen worden

Waarom talentretentie begint met focus op je teamleiders

A billion dollar. Dat is wat Amerikaanse bedrijven elk jaar verliezen als gevolg van vrijwillig personeelsverloop, volgens Gallup Research. Ik moest zelf even opzoeken hoeveel dat ook alweer is. Het is 1000 miljoen dollar. Per jaar. 

En toch is dat immense bedrag niet het meest verbazingwekkende inzicht uit de studie. Dat is dat in ruim de helft (!) van deze gevallen de vertrekkende werknemers aangeven dat het vertrek voorkomen had kunnen worden. Hoe dan? Specifiek de rol van teamleiders blijkt van groot belang.

‘People join companies. They leave managers’

In een zeer competitieve en krappe arbeidsmarkt is het ongewenst verlies van goede mensen een groot probleem. Geheel te voorkomen valt het natuurlijk niet: een bepaalde mate van natuurlijke verloop van talent hoort erbij. Maar volgens dit onderzoek geeft liefst 52% van de vrijwillig vertrekkende werknemers zegt dat hun werkgever het vertrek had kunnen afwenden. 

Ruim de helft van de vertrekkende medewerkers gaf aan dat in de drie maanden vóór hun vertrek hun manager precies nul keer met hen had gesproken over hun ontwikkeling, groeidoelen en hun toekomst bij de organisatie. En dat dit gebrek aan dialoog een leidende reden is geweest voor hun vertrek. 

Niemand sprak met hen over hun toekomst bij het bedrijf. Misschien niet zo gek dat veel van hen besloten dat ze er ook geen toekomst hadden.

Om talent betrokken te houden, heb je vooral één ding nodig: sterke teammanagers. En die vallen niet zo maar uit de lucht. Om talent binnen hun team te kunnen ontwikkelen en binden, moeten ze ook zelf voortdurend bezig zijn met het ontwikkelen van de vaardigheden die horen bij het zijn van teammanager. 

Het is aan de werkgever om teammanagers te voorzien van een team overstijgende methodiek, inhoudelijke training en de praktische tooling die nodig zijn om hun rol succesvol in te vullen. Help ze zo om regelmatig, betekenisvolle gesprekken met werknemers te voeren. En help ze om de behoeften van hun individuele teamleden te plaatsen in de context van de missie en cultuur van het bedrijf als geheel.

Het onvermogen om teammanagers op te leiden die talent kunnen ontwikkelen en behouden, is een van de grootste obstakels voor groei van je onderneming. Maar misschien is het juist ook wel de barrière waar het makkelijkst iets aan kan doen.

Lees meer blogs

The power of Culture / Business Fit:

The power of Culture / Business Fit:

It’s not exactly rocket science to understand the relation between culture and business success. Let's talk about what it takes to align your business goals to your culture - and how this can make your business successful.

Platform release notes September '22

Platform release notes September '22

A fresh new update to improve your evaluations.
In this issue: Updates to Term reviews, Evaluation forms and progress pages, as well as quality of life.

The Business Value of Culture.

The Business Value of Culture.

No business strategy in the world can be successful without the right work-culture supporting it. But how to do it right?